Xenotilapia flavipinnis

Xenotilapia flavipinnis

Xenotilapia flavipinnis

Lengte: 10 cm - 10 cm
Legsel: 20 eieren
Aquarium: 120 cm - 240 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, plantaardig voedsel etc.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: De Xenotilapia flavipinnis wordt doorgaans aangetroffen op ondiepe zanderige bodems en overgangszones.


Ervaring: De Xenotilapia flavipinnis kan het beste als groep gehouden worden van minimaal 6 exemplaren. Hierdoor is 120cm de minimale aquarium maat. Hoe groter het aquarium hoe groter de groep kan worden, wat ook weer beter is voor deze prachtige cichliden. Zoals gezegd de Xenotilapia flavipinnis is een echte groepsvis. In de natuur komen zij dan ook in grote getallen voor.
De Xenotilapia flavipinnis is een prachtige zandcichliden die in vele kleurvarianten voorkomt. Ikzelf heb de Red Royal uit Kekese mogen houden. Deze hebben prachtige rode vinnen terwijl merendeel van de Xenotilapia flavipinnis gele vinnen heeft.
Deze cichliden heeft wel een pittig karakter als er eenmaal een koppel is gevormd. Deze agressie uiten ze dan ook naar de mede soortgenoten. Hierdoor is het belangrijk dat je een grote groep heb, wegens deze makkelijker met deze agressie om kunnen gaan. Je kunt bij deze groep ook uiteraard andere medebewoners plaatsen zoals bijvoorbeeld uit de familie Altolamprologus, Julidochromis of Callochromis. Het is alleen wel verstandig om eerst de Xenotilapia in het aquarium te doen en vervolgens de andere cichliden wegens de Xenotilapia toch altijd meer stress ondervind dan een andere cichliden. Bij deze cichliden is de stress vrijwel geen factor meer als ze gewend zijn aan je aquarium. Ook dien je rekening te houden met de aquarium maat als je medebewoners erbij wilt gaan houden. Wil je een groep gaan houden koop ze dan klein of als bestaande groep. Hierdoor zal de dominantie van de mannen beperkt blijven tot zij hun plek hebben gevonden.

De inrichting die de Xenotilapia flavipinnis is een open inrichting met veel zand en her en der wat stenen. Je kunt ook een stenenstapel maken, maar deze zal eerder dienen voor medebewoners, wegens de Xenotilapia flavipinnis niet veel in de rotsen zal zitten. Een slakkenhuiskerkhof met de daarbij horende cichliden is niet een geslaagde combinatie met deze cichliden dus combineer ze niet tenzij je een groot aquarium heb van minimaal 2 meter.

Kweek: De kweek van deze prachtige zandcichliden is een moment van geduld. Zodra er een koppel is gevormd zullen zij een vast territorium gaan maken waar niemand wordt geaccepteerd. Zodra het koppel gevormd is zullen ze dit ook blijven en zorgen voor jongbroed. Zodra ze jongbroed hebben nemen ze de eitjes in hun bek tot de eitjes zijn uitgekomen. Hierna zal zowel moeder als vader voor de jongen zorgen. Als er gevaar dreigt dan nemen ze de jongen weer in de bek tot de rust weer is teruggekeerd. Ik heb zelf een aantal nesten mogen meemaken maar helaas is geen van de jongen volwassen geworden. Het beste kunt u de jongen voeren met klein voer zoals Artemia-Naupli&#235n, Bosmiden, Cyclops of fijn vlokvoer. Zodra de jongen te groot worden dan zullen moeder en vader de jongen niet meer beschermen en moeten ze zichzelf zien te overleven.