Xenotilapia nigrolabiata “Red Princess”

Xenotilapia nigrolabiata "Red Princess"

Xenotilapia nigrolabiata "Red Princess"

Lengte: 13 cm - 10 cm
Legsel: 25 eieren
Aquarium: 120 cm - 200 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het zuidelijke deel van het meer, bij Chituta in Zambia.
Habitat: De X. nigrolabiata “Red Princess” komt voor in de dieper gelegen zanderige en overgangszones op een diepten van 45 tot 60 meter.


Ervaring: Om te beginnen: echt een prachtige vis die ik bijna gelijk na zijn ontdekking door Evert van Ammelrooy wilde hebben (hij staat niet beschreven als ontdekt door Evert maar dat verhaal zal ik de lezers besparen). Nadat hij eenmaal te koop werd aangeboden ben ik naar Duitsland gereden om ze te halen. Ik kocht 7 F1 vissen. Doordat de X. nigrolabiata “Red Princess” erg stress gevoelig is heb ik besloten ze te gaan halen en niet op te sturen. Trots dat ik was zwommen ze alleen in mijn bak van 120x90x70. Ik had het advies gekregen om ze niet in mijn woonkamer te zetten, heb namelijk kinderen die door de woonkamer rennen en dit zou nogal wat stress veroorzaken. Tot mijn spijt dit wel gedaan en binnen een maand of 2 had ik 4 van de 7 vissen verloren. Dus gauw een bak opgestart in mijn slaapkamer en daar de overige 3 geplaatst. De bak in ingericht met 2 Back to Nature modulen die boven in hangen en 3 kleine stenen die op de grond liggen. De modulen zorgen ervoor dat er genoeg schaduw in de bak is.
Nog steeds zijn de vissen erg 'stresserig' maar het gaat wel beter dan de tijd dat ze beneden rondzwommen. Als ik de vissen wil bewonderen dan moet ik mij haast verdekt opstellen anders springen ze tegen de afdekruit. Zorg dus voor dat ze niet de mogelijkheid krijgen ergens achter te springen.

Kweek: De X. nigrolabiata “Red Princess” is een muilbroeder en heeft in april 2008 haar eerste nest gehad. Ze had een mooi kropje met eieren in haar mond die zichtbaar waren. Ze heeft de eieren zo'n 1,5 week bij zich gehad waarna alles verdwenen was.
Opvallend was dat het mannetje de 3de nigrolabiata “Red Princess” niet in de buurt wilde hebben. Hij heeft namelijk continue het vrouwtje met eieren beschermd. Helaas is van dit nest niet overgebleven en heb ik geen jong gezien maar het is al goed nieuws dat ze in ieder geval afgezet heeft.