Xenotilapia singularis

Xenotilapia singularis

Xenotilapia singularis

Vorige benaming: Xenotilapia sp. “ochrogenys Ndole”
Lengte: 12 cm - 11 cm
Legsel: 25 - 60 eieren
Aquarium: 150 cm - 400 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt slechts voor in het uiterst zuidelijke deel van het meer.
Habitat: De X. singularis wordt aangetroffen in de ondiepe zanderige habitats.


Ervaring: Momenteel houd ik mijn X. singularis in een 200x60x60 aquarium. Medebewoners zijn Cyprichromis "Jumbo" kitumba, Ophthalmotilapia nasuta, Neolamprologus buescheri en Altolamprologus calvus. Het is in mijn beleving een soort die je in een harem moet houden. Ik heb momenteel een school van 8. 4 volwassenen (2/2) en 4 jonge (helaas geen eigen kweek). Het is geen agressieve soort, maar de mannetjes jagen wel achter elkaar aan. Ze hebben dus wel wat ruimte nodig. Konings geeft aan (zoals in de BtN gids) dat ze in een 100cm van 150 l. kunnen worden gehouden. Mijn persoonlijke ervaring is, dat als je een schooltje wilt houden, de bak groter moet zijn. In mijn aquarium gebruiken ze zeker 150 cm (volgens Herrman is 150 x 60 nodig). Omdat ze niet echt dominant zijn en zich snel laten verjagen denk ik dat dit toch wel de minimum maat moet zijn. Ik heb ze een tijdje samen met slakkenhuis cichliden (multifasciatus en ocellatus, niet gelijktijdig) gehouden, maar dit is zeker af te raden. De druk op hun levensruim resulteerde in uitval.
Ze houden van veel zand waar ze in kunnen happen op zoek naar eten. In mijn aquarium bestaat hun eten uit vlokvoer en af en toe mysis en daphnia. Omdat de Cyprichromis en Ophthalmotilapia het drijvend voer wegvangen week ik fijngewreven voer en via een grote spuit verspreid ik het op de bodem.

Kweek: Zoals in de literatuur vermeldt staat bouwt deze soort leuke zandkasteeltjes (diameter ong. 10 cm). Deze kasteeltjes bestaan uit een cirkel (soms een ovaal) met op enkele punten hoopjes zand. Uit eigen ervaring zag ik dat als er overgegaan wordt tot paring niet altijd gebruik wordt gemaakt van dit soort bouwwerken. Ik heb enkele malen gezien dat het koppeltje gewoon om elkaar heen cirkelt waarna het vrouwtje een eitje loslaat, deze wordt bevrucht en daarna neemt het vrouwtje het eitje in haar bek.
Helaas is het tot op heden nog niet gelukt om de eitjes vast te laten houden, meestal was de bek leeg na een week.